Iedereen heeft wel eens een dipje. Het kan een winterdipje zijn, de babyblues, zoals ik ervaarde. Of een periode van stress en onzekerheid. Het is belangrijk om dan goed voor jezelf te zorgen en te doen wat je echt helpt om je beter te voelen.

Toen ik net bevallen was van mijn zoontje had ik het enorm lastig met al die wisselende emoties. Een postnatale depressie loerde om de hoek, en van die befaamde roze wolk was er helemaal geen sprake.

Mijn omgeving gaf goed bedoelde tips en advies, maar om één of andere reden werkte dat niet zo goed voor mij. Op een gegeven moment had ik het idee om voor mezelf een lijstje op te stellen met allemaal zaken waarvan ik al ondervonden had dat het mij wel echt hielp, het werd mijn persoonlijk anti duister plan. 

Het lastige aan die “duistere” momenten kan zijn dat je het soms gewoon van jezelf niet doorhebt dat je er in zit. Daarom is het heel belangrijk om dit aan je omgeving kenbaar te maken.

“Ik schreef mijn plan tussen huilbuien door op de achterkant van een enveloppe en zei tegen mijn man, als je merkt dat ik me niet meer goed voel lees dit dan even voor.”

Ik deel dan ook heel graag met jou mijn persoonlijk anti duister plan.

  • Een warm bad of douche. Warm water heeft een ontspannende werking op lichaam en geest, spoel even letterlijk alles van je af en laat je spieren even ontspannen.
  • Wandelen of bewegen. En het liefst in de natuur. Je stimuleert je bloed en lymfe waardoor je automatisch energie in beweging zet. Het helpt om je humeur te verbeteren, je energieniveau te verhogen en stress te verminderen.
  • Een glas vers geperst fruitsap. Veel vitamientjes en bijna letterlijk het zonnetje terug in je lijf krijgen.
  • Iets eten. Groentjes en fruit voor de mineralen en vitamientjes. Als je echt helemaal happy word van dat stukje chocola, go for it! 
  • Luisteren naar muziek. Muziek heeft een positieve invloed op je stemming en kan je helpen om te ontspannen. Kies muziek die je leuk vindt en die je een goed gevoel geeft.
  • Iets grappigs en luchtigs kijken. Humor kan je helpen om je gedachten af te leiden en je humeur te verbeteren. Kijk naar een comedyshow, een film of een video op YouTube die je aan het lachen maakt. Voor mij was dat vooral de serie Friends.
  • Afleiding. Het is belangrijk dat je met je gedachten een heel andere richting uitgaat, zorg dat je met iemand over iets luchtigs kan praten gedurende een tijdje zodat je focus helemaal ergens anders gaat liggen.
  • Voedingssupplement innemen bv: vitamine D en magnesium, bijna letterlijk het zonnetje in huis halen.  

Laat het je inspireren, en zet dingen op je lijst die makkelijk voor handen zijn. Hang het op een goed zichtbaar plaats zoals de frigo, het toilet of op je nachtkastje zodat je het dicht bij je hebt.

Gebruik dit lijstje of stel zelf eentje samen en overloop het op regelmatige basis. Check bij jezelf hoe je je voelt, zo creëer je een routine waarbij je van zelf gaat herkennen en aangeven wanneer het wat minder gaat.

Dipjes of donkere periodes horen nu eenmaal bij het leven, in welke situatie je ook zit. Weet dat je niet alleen bent en vraag hulp als je het even niet meer ziet zitten! Ik stelde deze therapeuten lijst samen waar ik ook regelmatig naar verwijs tijdens behandelingen. Het zijn allemaal mensen waar ik zelf heel veel aan gehad heb en nog steeds heb in mijn persoonlijk proces.

Ik help je natuurlijk ook zelf heel graag verder om meer lichtheid te ervaren in en rond je hoofd. Met het krachtpuntje Mind zetten we samen een intentie en verwerken we deze in een heerlijke relaxatie behandeling. Je leest er hier meer over. Of je maakt direct een afspraak.