Toen ik net bevallen was van mijn zoontje had ik het enorm lastig met al die wisselende emoties. Een postnatale depressie loerde om de hoek, en van die befaamde roze wolk was er helemaal geen sprake.

Mijn omgeving gaf goed bedoelde tips en advies, maar om één of andere reden werkte dat niet zo goed voor mij. Op een gegeven moment had ik het idee om voor mezelf een lijstje op te stellen met allemaal zaken waarvan ik al ondervonden had dat het mij echt hielp, het anti duister protocol.

Ideaal als je een winter dipje hebt, de babybleus ervaart of het even niet meer ziet zitten. Zet dingen op je lijst die makkelijk voor handen zijn en plak het aan de frigo, goed zichtbaar of op je nachtkastje zodat je het dicht bij je hebt.

Het lastige aan die “duistere” momenten is dat je het soms gewoon van jezelf niet doorhebt dat je er in zit. Daarom is het heel belangrijk om dit aan je omgeving kenbaar te maken.

“Ik schreef mijn protocol tussen huilbuien door op de achterkant van een enveloppe en zei tegen mijn man, als je merkt dat ik me niet meer goed voel lees dit dan even voor.”

Warm bad of douche nemen (energetisch gezien heeft water de mooie eigenschap om letterlijk alles van je af te spoelen. Het warme water ontspant ook je spieren.)

Wandelen/bewegen (een korte wandeling in het bos zou al je chakra’s uitbalanceren, door de beweging stimuleer je je bloed en lymfe waardoor je automatisch energie in beweging zet. (En dan spreek ik nog niet over de aardende eigenschappen)

Een glas vers geperst fruitsap veel vitamientjes en bijna letterlijk het zonnetje terug in je lijf krijgen.

Iets eten voornamelijk groentjes en fruit voor de mineralen en vitamientjes. Maar als je je echt gelukkig voelt (maar ECHT gelukkig) van een stukje chocola. Go for it!

Luister naar muziek je hebt bv. tegenwoordig op internet muziek die een bepaalde frequentie met zicht mee draagt

– Kijk naar iets grappigs en luchtigs een comedy show, Friends,… iets waar je van gaat lachen en vrolijk voelt (Feeling creates the healing!)

Zorg voor afleiding het is belangrijk dat je met je gedachten een heel andere richting uitgaat, zorg dat je met iemand over iets luchtigs kan praten gedurende een tijdje zodat je focus helemaal ergens anders gaat liggen.

Voedingssupplement innemen bv: vitamine D en magnesium, bijna letterlijk het zonnetje in huis halen en, wel kort door de bocht: het doet de wolken echt opklaren

Gebruik dit lijstje of stel zelf eentje samen en overloop het op regelmatige basis. Check bij jezelf hoe je je voelt, zo creëer je een routine waarbij je van zelf gaat herkennen en aangeven wanneer het wat minder gaat.

Dipjes of duistere periodes horen er gewoon bij, in welke situatie je ook zit. Weet dat je niet alleen bent en vraag hulp als je het even niet meer ziet zitten!

https://www.zelfmoord1813.be/ik-heb-hulp-nodig